Mange er træt af ordet stress. Vi er primært presset og denne tilstand er ok. Hvis du er presset i en længere periode, kan det udvikle sig til stress. Det er de samme mekanismer der foregår i kroppen om du er stresset eller er presset. Men tærer du på ressourcerne i længere tid siger kroppen FRA = stress. Længerevarende stress kan få kroppen til at sige STOP og så er der en lang vej tilbage til en normal tilværelse.

Kost og drikkelse

Indtag af kaffe kan hjælpe på træthed og skabe et fokus. Dog vil koffeinet fra kaffen frigøre adrenalin og kortisol. Hvis du er stresset skal du passe på med at forbruge af dit kortisol. Stress fører i starten til frigørelse af kortisol. Dermed øges kortisolniveauerne for at hjælpe kroppen med at håndtere stressen. Lave kotisolniveauer ses ved langvarig stress og når kortisolniveauet er for lavt, kan kroppen ikke reagere hensigtsmæssigt på en stresssituation og dette kan gøre kroppen uarbejdsdygtig og få kroppen til at gå helt i stå (Dette kaldes binyretræthed). Kaffe er en dårlig idé i en stresset situation, da dette frigøre mere kortisol.

Befinder du dig i en stress-situation, der har været længerevarende og hvor kortisolnivauerne fortsat er for høje er det ikke hensigtsmæssigt at drikke kaffe efter kl. 16-17. Korsiolniveauet skal falde støt i løbet af aften og natten og det skal stige stille fra kl. 03 og stige brat fra klokken 6 om morgnen til kl. 8. Hvis du drikker kaffe efter kl. 17 vil du stimulere kroppen til at frigøre kortisol og dette vil sætte gang i stressresponsen som ikke er gunstigt i den periode hvor du stresser og slet ikke i aften-timerne hvor der skal opnås ro. Udover dette vil det øget kortisol påvirke til et kortisoldyk om natten mellem 02-03. Når der opstår et kortisol dyk, vågner mange.

Endvidere har forskningen forbundet overskydende kortisol, som vi får ved for meget stress, til blodsukkerrelaterede sygdomme som fedme og diabetes. Derudover er øget kortisol forbundet med dårligt immunforsvar, depression, allergier, knogleskørhed og Alzheimers. Koffein fra kaffe kan for nogle udover at frigøre kortisol, frigører sukker til blodbanen. Dette vil give energi, men kan også medføre et blodsukker dyk. Når der opleves et dyk i blodsukkeret, vil du have brug for noget sukker eller noget mad for at holde blodsukkeret oppe. Hvis du drikker kaffe efter kl. 16-17 vil det kunne påvirke til let øget blodsukker, hvilket kan betyde at blodsukkeret der normalt falder kl. 03-04 vil falde yderlig, så du vågner. Du vågner fordi kroppen ubevidst fortæller at du er sulten.

Det handler om at skabe ro i kroppen. Overordnet kan siges følgende i forhold til kaffe

 • Ca. 2 kopper kaffe om dagen – en kop kaffe svarer til 125 ml.
 • Ikke kaffe efter kl. 16-17
 • Ikke kaffe hvis du er på vej til at gå ned med stress eller er gået ned med stress

Undgå endvidere:

Det er vigtigt at tænke på følgende aspekter i kosten, ved stress:

 • Stop med alt sukker (Sukker tærer på kroppens ressourcer og dermed kan stressen lettere tage magten)
 • Hold fingerne fra raffinerede kulhydrater (der er ingen næringsstoffer i disse produkter og under stress skal du sikre dig vitaminer og mineraler nok)
 • Nedsæt alkoholforbruget til 1 genstand om dagen eller stop helt med at drikke alkohol
 • Øg kalium indtaget via maden og nedsæt salt indtaget
 • Spis regelmæssigt planlagte måltider i rolige omgivelser
 • Få styr på dine fødevareallergier (fødevareallergier kan stresse kroppen) Som udgangspunkt, stop alle mælkeprodukter og hvede.

Kosten i løbet af dagen:

Vær opmærksom på at kost ikke hører hjemme i en sort eller hvid tankegang, det handler ikke om at fedt er dårligt og frugt er sundt. Det handler om den måde du sammensætter kosten på i løbet af dagen. For eksempel peger den alternative forskning hen imod at fedt ikke er usundt og at det hellere ikke feder. Det handler om at balancere fedtindtaget. Spis nogle ordentlige fedtkilder og variere fedtkilderne. Undgå behandlet fedt (= fedt som ikke er koldpresset.  = Mættet fedt fra dyr der er behandlet dårligt. =  fisk der kommer fra opdræt eller kærgården som er et blandingsprodukt.). Udover fedt, så handler det om at holde dit blodsukker stabilt, ved at spise mellem 4-6 måltider på faste regelmæssige tidspunkter. Til alle måltider skal der være fedt. Specielt til mellemmåltiderne, som ofte består af frugt, grønt, knækbrød, riskiks m.m.. Frugt skal spises sammen med nødder eller andet fedt, såsom solsikkekerner, avokado m.m.. Spis langt mere grønt i løbet af dagen, “ikke kun til aftensmaden” spis kun 2 stykker frugt om dagen, spis gerne lidt bær udover de 2 stykker frugt.

Med et stabilt blodsukker og gode fedtstoffer, skabes der ro i kroppen. Det vigtigste under stress er at kroppens funktioner er i balance. Hvis kroppen har ro kan din stress ikke tage magten.

Balancen i kosten

Det har vist sig af de mennesker der arbejder i store stillinger, men som er stresset og lever af at spise meget mættet fedt samt har et højt kolesterol ikke dør så ofte som de der arbejder i lavtlønnede stillinger som også spiser meget mættet fedt og har et højt kolesterol. Forskellen er at de der har højtlønnede stillinger spiser mere grønt og frugt og ikke ryger. Disse faktorer nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme, hvilket betyder at kroppen håndterede det høje kolesterol og det mættet fedt bedre.

Det er som en konto der skal i balance. Bruger du flere penge end du tjener, ender det med et underskud. Det samme gør sig gældende ved indtagelse af fødevarer der disponerer til sygdom. Alle fødevarer, kan skabe en ubalance hvis de spises i for store mængder. Spiser du for meget brød uden fiber, bliver du syg, spiser du for meget fedt bliver du syg, spiser du for meget af èn slags grøntsag kan du også risikere at få en ubalance. Det alt sammen skyldes at vi har behov for forskellige næringsstoffer og ingen fødevarer indeholder alt vi har behov for. Endvidere indeholder hvidt sukker, raffineret brød, kage, sukkervand m.m. ingen næringsstoffer, men kun energi. Ved at spise alle sunde fødevarer i passende mængder får du alt du behøver. Hvis du så spiser lidt for meget fedt, men får masse af grøntsager kan du formå at lave en balance alligevel som forebygger sygdom.

Da stress skaber ubalance og skaber sygdom i kroppen, vil en kost der balancere dit indre system, hjælpe med at holde de negative virkninger ved stress væk.

Intolerance som skal have opmærksomhed under stress:

Laktose intolerance stiger med alderen og derfor er det bedst med fermenteret mælkeprodukter så som syrnet yoghurt produkter. Vær opmærksom på hvede, da denne volde problemer hos mange mennesker i dag. Vores hvede er igennem tiden blevet dårligere.

Syre/base balancen mod stress

Det er vigtigt at kroppen ikke bliver for sur. Her er der tale om syrebasebalancen. Selvom det er svært at definere ens retningslinjer og fortolke på syrebasebalancen, hjælpe de generelle råd med at spise mere base end syre mange mennesker, der har for meget syre i kroppen.

 • Undgå oksekød og svinekød, mælkeprodukter, mørke fisk såsom tun og laks, alt hvidt brød og sukker
 • Skær ned på nødder, korn, æg og alkohol
 • Spis frugt, grøntsager, spire, græssorter såsom ris, quinoa og amaranth. Urter såsom salvie som er meget basisk, tang og bær

Kinesisk perspektiv

Når kroppen har stress tæres på nyrens essens. Vi kommer i underskud af nyreenergi.

Symptomerne er:

  • svimmelhed
  • ringen for ørerne
  • tør i halsen
  • tør mund
  • feber
  • rygsmerter
  • svage ben
  • ufrivillig sædafgang
  • spontan sved
  • tynd
  • irritation
  • nervøs
  • frygt

Mad der hjælper på nyreessens og bevarer nyreenergien er:

hirse, byg, tofu, sorte bønner, sorte sojabønner, grønne bønner, mung bønner og dennes spirer, kidney bønner, kuzu pulver, melon, blåbær, morbær, huckleberry, vand kastanjer, hvedekim, kartofler, tang, spirulina, chlorella, sorte sesamfrø, sardiner, krabber, musling, æg, svinekød, ost, asparges roden ikke stilken, marshmallow rødder,

For at forebygge hjertekarsygdomme spis mad der indeholder methylgrupper såsom sukkeroer, spinat, rejer, tigerrejer og æg

Picture of Hejsa, jeg er Heidi

Hejsa, jeg er Heidi

Det er mig der har skrevet artiklen her på siden. Jeg har arbejdet inden for sygehusvæsenet i mere end 20 år. Gennem mit arbejde og min selvstændige virksomhed har jeg hjulpet mange mennesker med at heale sig selv.
Hvis du vil lære hvordan du kan heale dig selv og give dig selv et bedre liv med energi og overskud så klik og se hvordan.

Lær at få energi og overskud

Ved du ikke hvor du skal starte

Andre har fået hjælp og vil gerne støtte og hjælpe dig på vejen

Fællesskab og netværk er vejen frem til selvhealing