Drikker du for meget

Hvorfor drikker Jeppe? Fordi han ikke formår at sige fra samt at han ikke sætte sin egen vilje igennem.

Hvorfor drikker du?
Hvad vil du gerne opnå med dit alkoholindtag?

At nyde et glas alkohol kan være sundt. Men hvor går grænsen.

Undskyldningerne er der nok af.

Det er fredag…. Det er weekend…
Det har været en stresset dag…. Jeg skal nyde livet
Det har været en fantastisk dag…. Der kommer gæster
Det er lille fredag… Vi er på rejse
Det er ferie.. Der er fridage
Livet er hårdt… Livet skal være sjovt
Det er kedeligt uden alkohol

Vi mennesker, du og jeg, har mange gode undskyldninger for at drikke alkohol. En god undskyldning kan bunde i benægtelse for personlige udfordringer. Eller blot bunde i personlige udfordringer der ikke kan handles på.

Afhængighed 

Selvom alkoholforbruget er faldet siden 1975, muligt grundet de restriktive krav om ingen alkohol i frokostpauserne og ingen accept af fyraftensøllen, anslås det at ca. 860.000 har et overforbrug, at 585.000 har et skadeligt forbrug og 140.000 er afhængig af alkohol.

Nu er der forskellige definitioner på afhængighed. For mig er afhængighed når vi går over vores egne grænser, når vi ved det er for meget men bliver ved. Om det er ”jeg kan ikke lade slikket stå når det er fremme” eller ”jeg tog 3 glas i stedet for 2, som jeg egentlig havde besluttet jeg kun skulle drikke”.

Vi er afhængige i mere eller mindre grad når vi bryder vores egne aftaler og ønsker.

Lad os antage at du hygger med et glas vin eller to og det ender med 3 til 4 glas. Er du så afhængig?

Lad os antage at du er ude og spise den ene aften, den anden aften kommer der gæster, derefter er der et par glas i flasken og dem nyder du den næste aften og så er det weekend. På en uge har du måske drukket alkohol 4-5 ud af 7 dage. Er du så afhængig?

Lad os antage at du ingen black outs har, du kaster ikke op – du har bare et lidt større alkoholforbrug end godt er, er du så afhængig?

Kroppens signaler

Alkohol styrer mange menneskers liv. Måske du har lidt mavesmerter, hovedpine, træthed, allergi, søvnproblemer, vægtproblemer, poser unde øjnene, forhøjet blodtryk, hudproblemer m.m. Alt sammen kan linkes sammen med for meget alkohol, men du antager det som alderen der presser på eller det er normalt at vi får skavanker eller det er arveligt o.s.v. . På den måde benægter du at alkohol kan være en direkte årsag eller en medvirkende årsag. Sådan er det også med kosten, herunder sukker, fast food m.m.

Du behøver ikke drikke dig i hegnet eller have et dagligt overforbrug for at kroppen giver symptomer på det den ikke kan tåle.

Reagere du på dit alkoholindtag?

Ikke mange tager kroppen seriøst og ikke mange lytter til kroppen, for hvad skal de lytte efter.

Er du en af de mange der ikke har respekt for at vi kan kode kroppen ubevist til at spise og drikke sig ind i sygdomme og dermed optrappe brugen af medicin og dermed være on/off i negative og triste tanker.

Du bestemmer hvordan din krop skal styre dit sind.

Uanset hvad studierne og myndighederne siger om antal genstande m.m. så snakker din krop for sig selv.  Den fortæller hvad du kan og ikke kan hvis du koder den korrekt og lytter til dens signaler. Den beder selv om at omkodes.

Mange der drikker for meget alkohol, uden at vil være ved det, er afhængige. De har altid en undskyldning om at kunne ”nyde” et glas vin eller to ….

Det er vigtigt at se på om du kan sige fra? Kan du sige stop? Kan du beslutte dig for noget og så overholde det?

Hvis du beslutter at du kun skal have et glas, overholder du din egen aftale? Hvis du beslutter dig for ikke at drikke dig beruset til en fest overholder du den aftale?

Hvor mange gange har du tænkt I dag eller til denne fest eller på fredag vil jeg drikke mindre eller begrænse indtaget, men ikke kunne overholde det.

Hvor ofte har du en stemme der fortæller dig, at du skal lade være, tage mindre, hoppe over, stoppe med alkoholen o.s.v.

Dine skyggesider

Alkoholisme starte langt før diagnosen. Vi har en tendens til at benægte det som er svært. En klassiker ”jeg er ligeglad med hvad andre siger, så drikker jeg bare mere – ingen skal bestemme over mig” i det hele taget når vi udfordres af andre og nogle bekymre sig, sker der en benægtelse og der er undskyldninger og der er modstand.

Føler du modstand? Ønsker du ikke at ændre din livsstil? selvom kroppen er syg. Eller har du accepteret dit behov, men ved ikke hvad du skal gøre i frygt for at opdage dig selv?

Husk at hvert et skridt er med til at du kommer nærmere en indre kontakt til din krops sundhed.

Vi er mennesker, hvor det psykiske er et tabu – vi er mange sider / vi er mange personligheder – vi er glæde, vi er tvivl, vi er sorg, vi er manglende selvværd, vi er manglende tillid, vi er bange, vi er underdanige, vi er utrygge, vi er frygt, vi er ikke gode nok ….

Vi er tons af følelser og ofte vil vi gerne flygte fra det som forstyrre os. Er det tvivlen, der sætter ind og fortæller dig ”det kan du ikke” ”tænk hvis det går galt” o.s.v. selvom du virkelig ønsker at gøre det, så bliver tvivlen styrende og ødelæggende. Så hader du din tvivl. Du skal i stedet for omfavne den, forstå den og give den plads.

Vi har alle en indre splid. En masse personligheder der kommunikere med os. Vi kan ikke fjerne den vi er. Vi kan forenes, forstå, acceptere, lytte og dermed blive hel.

Nogle tager antidepressiv medicin. Nogle drikker. Nogle drikker og tager medicin
Nogle spiser slik og kager. Nogle går så meget op i deres udseende af det er usundt
Nogle dyrker overdrevet motion o.s.v.

Vi har alle vores der kompensere for vores skyggesider. Uanset om det er alkohol eller andet, så skal du ikke have fordomme. Det handler ikke om at dem der drikke er mindre værd eller dumme eller bare skal tage sig sammen.

Alkohol for mange er en afhængighed og mange er alkoholikere, selvom de ikke er en alkoholikere i den almindelige forstand.

Det ene er vores skyggesider, det andet er normalen i samfundet, det tredje er vores underbevidsthed der har skabt en genkendelse der kræver alkohol. Er du født af en alkoholikere eller har bedsteforældre der var alkoholikere, får nogle gener med sig der gør det muligt at drikke større mængder alkohol.

Udforingerne er at bliver du først alkoholikere i den pæne forstand, så er vejen tilbage benhård. Kroppen siger ikke stop. Den siger ikke ”en genstand er nok” nej den vil gerne have 2-3 eller 4. Der hvor den kender niveauet.

Hvis du aldrig har kunne sige stop til en fest, skal der disciplin, forståelse og accept til, for at ændre dette. Kroppen og herunder hjernen har en mekanisme der ubevidst styres via receptorer og genkendelighed.

Det er derfor at vi som mennesker hele tiden ved vægttab skal tælle kalorier og veje os. Fordi der har kroppen nemlig også besluttet sig for et set-point der gør vi ubevist ender ved sammen vægt. Dette er det samme med alkohol. Igen så bliver grænsen rykket indtil den når et vist nyt normalt niveau.

Når vi er bevidste om kroppens mekanismer og når vi får styr på vores skyggesider og vores mange personligheder (psykisk sundhed) og når vi dyrker meditation/mindfulsness dagligt (spirituel sundhed) og når vi spiser så vi ikke vækker alkoholtangen som sukkertangen (fysisk sundhed) og når vi vælger vores venner med omhu (social sundhed), så kan vi ændre den indre styrende guide, til at være en ven. Vi kan tage en vis kontrol over vores færden, gøren og væren.

Dertil kan det sagtens være du skal undgå alkohol over en længere periode. Det handler nemlig om at blive bevist om sig selv, at kunne sige fra og mærke hvad og hvorfor tangen/ lysten kommer. Først når vi undvære noget gennem længere tid forstår vi os selv endnu dybere.

se mine workshops SFSP her  under events

Følg mig her Facebook  eller her på insta eller på youtube 

Picture of Hejsa, jeg er Heidi

Hejsa, jeg er Heidi

Det er mig der har skrevet artiklen her på siden. Jeg har arbejdet inden for sygehusvæsenet i mere end 20 år. Gennem mit arbejde og min selvstændige virksomhed har jeg hjulpet mange mennesker med at heale sig selv.
Hvis du vil lære hvordan du kan heale dig selv og give dig selv et bedre liv med energi og overskud så klik og se hvordan.

Lær at få energi og overskud

Ved du ikke hvor du skal starte

Andre har fået hjælp og vil gerne støtte og hjælpe dig på vejen

Fællesskab og netværk er vejen frem til selvhealing