Opskrifter
Her får du flere af Heidis egen opskrifter på nemme og lækre retter der både har dig og miljøet i focus
Morgenmad
Smoothies
Ca. 4 personer
- 500 g. Frosne jordbær
- ¼ Mandelmælk
- ¼ Rismælk
- 2 spsk Omega 3, 6, 9 / livets olie. (alt slags blandede flydende koldpresset olie kan bruges)
- 1 spsk. hørfrøolie
- 2½ tsk kanel
- 1½ tsk vaniljepulver
- 50 gram blandede nødder (f.eks. paranødder, hasselnødder)
Hæld de frosne bær i en blender.
Start med at hæld mælken i så den lige dækker bærrene.
Start blenderen.
Hæld resten af mælken i undervejs.
Tilsæt de andre ingredienser.
De blandede nødder skal hakkes fint. Gøres bedst i en kværn.
Smag til –
(kan tilsættes mørk chokolade over 72%)
Mælken kan varieres med sojamælk
Pandekager med kanelsmag
- 250 g. Majsmel
- 1 dl. Olivenolie
- 200 ml. Sojamælk
- 2 tsk. Kanel
Rør det hele sammen. Hvis konsistensen ikke er som yoghurt tilsæt da lidt olivenolie og mælk.
De er gode med økologisk syltetøj eller mandelsmør.
Tag et stykke frugt ved siden af og en kop tee.
Pandekager med urter
- 300 g majsmel
- 250 ml. Sojamælk/quinoamælk
- 1 dl olie
- 3 æg
- lidt salt og peber
- rosmarin eller andet økologisk grønt drys.
Konsistensen skal være som yoghurt
Pandekagerne kan også laves uden æg, tilsæt da lidt mere olie.
Når de skal steges skal der bruges kokos stegefedt. Dette tåler nemlig høje opvarmningstemperaturer.
På pandekagen om morgenen kan du tage jordnøddesmør/ mandelsmør eller cashewnøddesmør.
Kom lidt frisk frugt på som eks. æble, blomme, nektarin, kiwi eller hvad du kunne tænke dig.
Yoghurt Hjemmelavet
- 1 L. Sojamælk med vaniljesmag
- 1 spsk. Probiotic (mælkesyrebakterier)
Rør probioticen i sojamælken og lad blandingen stå et lunt sted med en tallerken over skålen i 24-32 timer. Hvis konsistensen ikke er helt som du vil have den. Så sæt den i køleskabet et døgn mere.
Denne yoghurt kan tilsættes med bær, frisk frugt, kværnede nødder, kerner eller frø.
Frokost
Æggekage
- Ca. 5 æg
- 1 løg – fint hakket
- Urtesalt
- Hakket spinat (som er frossen)
- Olivenolie
- 1 spsk. Tamari
Bland det hele og lad det stå på panden imens du gør dig klar.
Husk at du kan tilsætte hvad du har lyst til. Det kan også være ærter og tomater.
Drik et glas vand med citron til.
Aftensmad
Brasede kartofler med laks
- Kogte kolde kartofler (med skræl, hvis der ikke er meget svær herpes i familien)
- Laks
- 4 Æg
- 500 g. økologiske frosne bønner
Kartoflerne skæres i små stykker og brases på en pande i olivenolie. Bønnerne koges i et par minutter. Æggene spejles. Laksen kommes i ovnen med urtesalt, dild og lidt spidkommen. Det hele serveres sammen.
Fiskesuppe med karry
- 2 porrer
- 1 løg
- 2 pastinakker
- ½ fennikelrode
- 6 små kartofler
- ¼ bundt blomkål
- Skær grøntsagerne fint.
- 2 spsk. Kokosfedt
- 3 tsk. Karry (evt. fiskekarry)
Svits grøntsagerne i kokosfedtet og karryen.
- 1½ l. grøntsagsbouillon
- 2 laurbærblade
- 1 bdt. Persille
- 2 tsk. Citronmelisse
Hæld bouillonen, persille, citronmelissen og laurbærbladene i gryden
400 g. torsk, file eller andet fisk (ofte har årstiderne lækre fisk)
tilsæt hakket fisk og urtesalt, peber, karry.
Smag suppen til efter 5-10 minutter.
Glutenfri pizzabund
- 4 dl. lunket vand
- 20 g. gær
- 300 g. majsmel
- ½ tsk urtesalt
Glutenfri melblanding, kikærtemel eller boghvedemel til passende konsistens.
Gære opløses i vandet. Salt og mel tilsættes og alt røres godt sammen. Dejen rulles ud på et stykke bagepapir og stilles til hævning mindst 2 timer, men gerne fra morgen til aften. Pizzaen forbages 15-20 minutter ved 200 grader. Herefter lægges fyld efter eget ønske og pizzaen bages færdig ca. 15-20 minutter.
Grønsagslasagne
- Et bundt forårsløg
- 4 gulerødder
- 1 persillerod
- 1 alm. Løg
- 2 rødbeder
- 3 spsk. Kokosstegefedt.
- 3 spsk. Fuldkornsrismel
- 4 dl. Økologisk bouillon
- 2½ dl. Sojafløde
- 3 spsk. Tomatpuré
- 2 tsk. Basilikum
- 2 tsk. Rosmarin
- salt og peber
- Glutenfri lasagneplader
Rens grøntsagerne. Skær forårsløg i tyndeskiver. Riv gulerødderne, persillerod, løg og rødbeder groft. Varm kokosfedtet i en gryden og svits grøntsagerne i ca. 2 minutter. Drys melet over, og rør rundt. Tilsæt bouillon og sojafløde, kog det op i et par minutter. Smag til med krydderierne.
Tag et ildfast fad. Fordel lasagnepladerne og grøntsagerne som du ønsker. Bag i ovnen i 45 minutter ved 180 grader.
Grøn Suppe
- 2 stk kombu tang.
- 12 dl vand
- 1 pastinak – skæres i små stykker
- 2 gulerødder – skæres i små stykker
- 1 løg eller 2 porrer, fintskåret
- 1 fed hvidløg
- 2 dl hvidkål i strimler
- 1 bundt persille, finthakket
- 1 tsk. frisk timian
- 1 tsk. frisk citronmelisse
- (hvidløg, ingefær)
Kom vand og kombu tang i en gryde.
Bring det i kog og kog det i 5 minutter.
Tilsæt alle grøntsagerne og kog i 15-20 minutter.
Når suppen er kølet af, blendes suppen og opvarmes let før servering.
Kyllingesuppe
- 1 stor kylling
- 2 l. vand
- 2 løg i kvarte
- 1 majroer i skiver
- ½ knoldselleri i småstykker
- 2 porrer, skåret i ringe
- 2 laurbærblade
- urtesalt og peber
- ½ tsk. gurkemeje
- ½ tsk. ingefær
Kom kyllingen i en stor gryde, og den med vand. Kog op, tilsæt salt, peber, gurkemeje, ingefær og løg og skum suppen – lad suppen simre ca. 45 – 60 minutter. Indtil kyllingen er mør.
Tag kyllingen op og si suppen. Frys halvdelen af suppen til en anden gang.
Tilsæt ca. ½ liter vand til den anden halvdel. Kog op med lidt tilsat urtebouilon. Tilsæt resten af ingredienserne samt lidt af kyllingekødet. Kog suppen i 5 minutter til grøntsagerne er mørere. Du kan vælge at blende suppen.
Kyllingenuggets med bønner og quinoa
- 500 g. kyllingefilet uden skind
- 4 spsk. sesamfrø
- 4 spsk. kokosfedt
- 150 g. bønner
- 100 g. quinoa
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. tamari
Tilbehør: rucolasalt med ærter, tomat, agurk, salatløg, nødder og kerner.
Skær kyllingen i mindre stykker og vend det i sesamfrøene. Steg dem gyldenbrune på en pande med kokosfedtet. Drys med urtesalt, peber og lidt hvidløg. Stegetid ca. 10-15 minutter.
Kog quinoa og bønnerne. Vend dem på panden i olivenolien og tamari samt lidt hvidløgssalt og timian.
Kylling med hvidkålssalat
- 400 gram kylling
- 3 porre
- 3 forårsløg
- sursød sovs
Steg kyllingen på panden I lidt tamari og kokosfedt. Tilsæt lidt urtesalt, gurkemeje og ingefær. Derefter tilsættes næsten et helt glas sursød sovs. (Resten gemmes til salaten) Skær forårsløg og porre ud og tilsæt kyllingen. Lad den stå og simre i 20 minutter.
Salat:
- ½ Hvidkål
- 1 dåse bambusskud
- sød pebersnack
- 1 pk. Ruccolasalat
Hvidkål hakkes, bambusskud, pebersnack og ruccolasalaten tilsættes.
Tag resten af sursød sovsen og tilsæt lidt olivenolie og 2 spsk. økologisk mayonaise. Bland dette i salatblandingen. Drys med solsikkekerner.
Landsuppe med tomat
- 1 løg, finhakket
- 1 tomat skæres i 4 både
- 2 spsk. Olivenolie
- 4 kartofler – økologisk med skræl
- hvide bønner der ligges i blød inden brug
- 10 dl vand
- 1 tsk. urtesalt
- 1 tsk. hvidløg
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. økologisk grøntsagsbouillon
Sauter løg og tomat i olivenolie over svag varme i 10 minutter. Kom kartofler, bønner og vand i en gryde, bringes i kog. Småkoges i ½ time. Tilsæt løg og tomat – kog endnu 15 minutter. Tilsæt salt og de andre krydderier og kog i 5 minutter til.
Marineret Tofu
- 1 glas tofu på 300g
- 3 spsk. Olivenolie
- 3 spsk. Citronsaft
- 2 tsk. karry
- 3 fed hvidløg
- 2 tsk. revet ingefær
- 1 spsk. Tamari
- 4 spsk. Pinjekerner
Skær tofuen ud i stykker.
Bland de ovenfor nævnte ingredienser sammen.
Pinjekernerne skal hakkes fint (Kværn evt. i en kaffekværn).
Vend det hele på panden eller sæt det til at bage i ovnen.
Nudler med sauterede grøntsager
- 250g. boghvedenudler eller andre glutenfri nudler
- 1 spsk. Kokosfedt
- 10 broccoli buketter
- 6-7 champignon i tynde skiver
- 1 spsk. tamari
- 2 dl. bønnespirer
Kog nudlerne. Sauter broccolien i lidt af kokosfedtet og stil dem til side. Sauter champignon i resten af fedtet og dryp lidt tamari i. Tilsæt bønnespirer og sautere endnu et par minutter. Tilsæt broccoli og nudler og smag til med tamari. Der kan tilsættes lidt urtesalt og gurkemeje.
Ristet torskerogn med kernebrød og råkost
- 2 pakker torskerogn eller frisk torskerogn
- skær 4 stykker af dit kernebrød ( du kan også købe glutenfri rugbrød som kan ristes)
- dressing af økologisk majonaise
- 3-4 gulerødder
- ¼ kålhoved
- 1 madæble
- 2 rødbeder
Skær torskerogen i stykker og steg let på en pande med olivenolie. Gulerødder, kålhoved, madæblet og rødbederne rives fint og blandes med dressingen.
Dressing: Det hele er cirka mål
- 2 spsk. Sennep – Dijon
- 3 spsk. Økologisk mayonnaise
- 1 tsk. Salt
- ½ presset citron
- 1½ spsk. Olivenolie
- 1½ spsk. Rapskimeolie eller tidselolie
- 1½ spsk. hvid balsamic eddike
- 1½ tsk. Karry
(her kan tilføres ingefær eller andet efter ønske)
Rodfrugter i ovn med laks
- 200 g. kartofler
- 200 g. jordskokker
- 200 g. pastinak
- 200 g. persillerod
Vask rodfrugter rigtig godt, skær dem i stykker og læg dem på en bradepande.
- Ca. 4 spsk. Olivenolie
- 2 tsk. Sesamfrø
- 2 tsk. Rosmarin
- 2 tsk. Urtesalt
- 1 tsk. Peber
- 1 tsk. Gurkemeje
- 1 tsk. Ingefær
Rør alle disse ingredienser sammen og bland dem med rodfrugterne. Bages i ovnen i 45 minutter eller til du synes rodfrugterne er sprøde nok.
Laks lægges i fad med lidt citron, urtesalt og dild. Bages i ovnen i 20 minutter ved 180 grader.
Tag et par salatblade og lig på tallerkenen før resten af maden kommes på.
Quinoa salat med kylling
- Kog 250 g. quinoa
- Kog 100 g. ærter
- Skær 100 g. peberfrugt ud i små stykker
- Skær ½ pose økologiske soltørrede tomater.
- brun 1 stort løg
Når quinoa’en er kogt blandes ærterne, peberfrugterne, soltørrede tomater og løgene i.
- Tag 3 spsk. olivenolie
- 1 spsk. Tamari
- Basilikum
- Urtesalt
- 1 spsk. citronskal (ca. ½ citron)
Bland dette sammen og bland det derefter i quinoa salaten.
Drys med babyspinatblade og sesamfrø på toppen af retten
Tag 400 g. kylling ind i ovnen med olivenolie og basilikum. Bages i 30 minutter ved 180 grader
Bland en salat med resten af babyspinatbladene, soltørrede tomater og ærterne. Tilsæt 2 spsk. græskarkerner og en ¼ ananas.
Quinoa ”frikadeller”
- 250 g. ouinoa.
Koges i 30 minutter.
- 500 g. halvfrosne bønner
- 2 selleristængler
- 3 dl. Sojamælk
- 4 spæk olivenolie
Tag de halvfrosne bønner og sellerien som er skåret i mindre stykker og kom i en blender. Til dette tilsættes sojamælk og olie.
Herefter blendes det hele
- 2 tsk. citronsaft
- 3 tsk. hvidløg
- 1 tsk. urtesalt
- 5 tsk. herbes de provance
- 1 tsk. peber
- 2 tsk. tamari
- 2 tsk. citronmelisse
- 3 tsk. gurkemeje
- 300 g. boghvedemel
Når quinoaen er kogt kommes denne i sammen med alle de andre ingredienser. Farsen formes til små frikadeller og bages i ovnen på 180 grader i 35 minutter.
Vildt med glutenfri pastapenne
- Kog 250 g. glutenfri pastapenne
- Kom 400 g. vildt i ovnen
- brun 2 løg på panden (Brug kokos stegeolie)
- brun 2 squash der er skåret i stykker.
- ½ glas pesto
- pinjekerner
Når pastapennene er kogt færdig, blandes squash, løg og vildt sammen. I dette blandes pestoen og pinjekerner ligeledes i.
Hertil kan spises kernebrødet. Eller rist et par skiver majsbrød.
Dressinger
Sennep og citron dressing
- 2 spsk. Sennep
- Skallen fra en citron
- Citron
- Rapskimolie
- Italiensk balasamico eddiske
(Her kan komme hvidløg eller andre af ens egne ideer)
Mix godt sammen og serves
Tomatdressing
- 2 spsk. tomatpuré
- 1 spsk. økologisk honning
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. tamari
- 1 spsk. livets olie
- urtesalt og peber
- ½ tsk. gurkemeje
Mix godt sammen
Grøn kold sovs
- Citronmelisse, mynte, basilikum i lige forhold
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. sennep
- saften af en citron
- 1 dl koldpresset livets olie
Mix godt sammen
Stil på køl inden du skal spise så den serveres kold
Desserter
Boghvedekage med chokolade smag
- 325 g. boghvedemel
- 70 g. søde mandler
- 70 g. mørk chokolade m. orangesmag
- 50 g. rosiner
- 90 g. olivenolie
- 400 g sojamælk med chokoladesmag
- 2 teske kanel
- 135 g. mandelmælk
Mandler, chokolade og rosiner hakkes sammen.
Derved bliver rosinerne ikke en klump.
Bages ved 180 g i ca. 40 minutter.
Grød
Havregrød
- 1 dl. Havre
- 2 dl. Sojamælk
- 2 spsk. Blande nødder og tørrede frugt.
- Drys med kanel. (evt. lidt F.O.S = inulin = en sukkerstof der fodre de gode mavetarmbakterier.)
Kværn evt. mandler og hasselnødder sammen med rosiner i en kaffekværn.
Hæld dette i grøden tilsæt 1 tsk. Kanel og ½ tsk. Vaniljepulver.
Tag grøden af. Lad den køle og hæld lidt solsikkeolie i grøden og drys med kanel og F.O.S
Boghvedegrød
- 2 dl. Boghvedegryn
- 1 dl. Sojamælk / rismælk eller quinoamælk. Mælke kan evt. blandes med mandelmælk.
- 2-3 spsk. Nødde og tørrede frugtblanding.
- 1 spsk. Olivenolie/macadamiaolie
- 1 tsk. kanel
Hvis grøden skal gøres lidt sød, tag evt. rismælk med hasselnøddesmag eller mandelmælk.
Nødeblandingen kan være mandler og hasselnødder / valnødder og cashewnødder / solsikkekerner og paranødder. Nødderne kværnes sammen med tørrede abrikoser eller rosiner eller anden frugt.
2 dele nødder til 1 del tørrede frugt. Frugten kan undlades. Skær da frisk frugt og kom i grøden når den står klar på bordet.
Brød
Kernebrød
- 100g. hørfrø
- 100g. sesamfrø
- 200 g. solsikkekerner
- 100g. græskarkerner
- 1½ L. vand
- 1 spsk. salt
- 1 tsk. ingefær
- 2 spsk. ”FiberHUSK” (pulveriserede loppefrøskaller)
Kværn hørfrø og sesamfrø i en kaffekværn, til frøene er meget fint malet.
Kværn solsikkekernerne og græskarkerne til en grov masse. Tilsæt da vand, salt, ingefær og fiber
HUSK. Den færdige masse skal være klæbrig. Den ligges i en flad firkantet form, i et tyndt lag.
Bages ved 200 grader ca. 45 minutter
Kerneboller
- ½kg gulerødder
- 250 kg pinjekerner
- 500g. pose græskarkerner
- Ca. 100g hørfrø
- Ca. 150g sesamfrø
- ½ liter vand
- 1 stor spsk. salt
- 2 spsk. Bage Husk
Halvdelen af sesam- og hørfrøene blendes til mel.
Det hele blendes sammen evt. i en foodprocessor ellers kværnes pinjekernerne og græskarkerner groft og derefter blandes ingredienserne sammen.
Dejen formes til boller.
Bages i ca. 45 min. ved 180 grader
Glutenfrit brød
- 25g gær
- 3 dl vand
- 2,5 dl æblejuice
- 6 spsk. hørfrø (3 hele / 3 knuste i kaffekværn)
- 100 g rismel (ris kan knuses i kaffekværn)
- 100 g maizena
- 100 g hirseflager
- 100 g knækket boghvede
- ½ revet gulerod
- 1-2 tsk. salt
Vandet varmes op gæren opløses, æblejuicen tilsættes.
Resten af ingredienser blandes i evt. i en foodprocessor.
Knækbrød 1
- 74g hirseflager
- 90g. risflager
- 50g sesamfrø
- 60g. hørfrø
- 30g. solsikkekerner
- 35g. kokosmel
- 28g. olivenolie
- ½ tsk. salt
Første portion vand: 3 dl
Anden portion vand: 1 dl
Ingredienserne blandes med 1. portion vand og hviler 2 timer i køleskabet
Den anden portion vand tilsættes og massen røres igennem og bredes ud på bagepapir. Husk at smører blandingen jævnt ud
200 grader i ca. 30 minutter
Knækbrødet vendes, stykkerne markeres med en kniv og bages 10 minutter på den anden side
Knækbrød 2
- 1 del hørfrø
- 1 del boghvedemel
- 1 del vand
- 1 del olivenolie
- 2 tsk. bagepulver
- 1 del sesamfrø
- lidt salt
Dejen skal være tyk, der smøres tyndt på en bradepande med bagepapir.
Læg et stykke bagepapir ovenpå og brug en dejrulle for at gøre massen flad.
Rids dejen efter hvor store knækbrød du ønsker.
Bages ved 200 grader ca. 30 minutter.
Tilføj din overskrift her
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.