Social sundhed

Husk dig selv.

Det er en stor og svær opgave, at huske og kende sig selv. Langt de fleste mennesker, kender ikke sig selv godt nok. Alle bliver påvirket af oplevelser, der kan gøre os kede af det, vrede, skuffe, forbløffet, skræmt. Ingen kan undgå at blive følelsesmæssig sårbar og tage hændelser personligt og reagere uhensigtsmæssigt, nogle gange.

Nogle af de hyppigste årsager til at blive påvirket kan være:

  • Hvis du lader andre styre dig
  • Du bliver på et job der nedbryder dig mentalt eller fysisk
  • Sige ja til venskaber der ikke gavner dig
  • Lader familien påvirke dig til at være noget andet end du er

Så vil du drænes langsomt og sygdom i det fysiske vil opstå.

Nogle mennesker er syge i deres sind, det kan være mange forskellige psykiske sygdomme som:

  • Bipolar
  • ADHD
  • Autisme
  • Depression

Både meditation, yoga, fordybelse og andre redskaber kan få sindet til at komme i balance. Dette kan dog ikke stå alene, for både motion og kost kan ligeledes skabe balance. Det vil sige at balance i alt kroppen har af behov, kan sygdom kontrolleres eller forsvinde og dermed kan medicin undgås. (det er ikke altid dette kan ske, men hvis medicin kunne undgås i 95% af alle tilfælde, vil både din krop og dit sind have det bedre) Selvom sygdom i sindet opstår, er en enkel brik ikke løsningen. Med det holistiske livssyn, ses på det hele menneske og de mange mekanismer mennesket har og favne dem alle.

Social Sundhed fra egen tid

butterfly lys lilla Heidi Riishøj

Efter uddannelsen som sygeplejerske og år i sundhedssystemet tænker jeg at meget mere kunne gøres for at støtte patienternes helbredelse, livskvalitet og sundhed. Jeg tog derfor akupunkturuddannelsen og var meget nysgerrig. En helt anden tankegang. Dog var det stadig at have fokus på sygdomme og helbrede med nåle og urter. Jeg tænkte ”hvordan kan vi forebygge noget mere”. Der manglede noget, så jeg tog ernæringsuddannelse alt imens jeg tog kurser i at træne mine psykiske evner. Åbnede op for healing og det spirituelle. Igen måtte jeg sande at hvis jeg skulle blive rask, måtte jeg se på alt i mit liv.

Jeg måtte samle puslespillet ved at tage fat i alle de brikker jeg kendte til og søge efter de brikker der var blevet væk. Langsomt samlede jeg mit eget puslespil.

Det var i terapi med støtte fra drømmetydning, fordybelse i organernes ve & vel.

Dette arbejde og denne udvikling er ikke færdigt. Jo mere jeg arbejdede med mig selv og den mangfoldighed der er (som jeg ikke havde lært i det etableret og rigide sundhedsvæsen) jo mere opdagede jeg at jeg ikke viste, men også hvordan jeg hele tiden fik det bedre. Endvidere fandt jeg også at jo mere jeg hjalp andre jo mere forstod jeg hvor vigtig individuelt og fordomsfrihed betød og hvor meget der kunne gøres for at gøre mennesket rask.

Med egne social viden, fra mistet familie og venner på grund af fanatisk religiøsitet og med egen psykisk nedtur i en verden af muligheder, hvor jeg stod alene fra 16 år, hvor de forkerte blev mødt, oplevede jeg den sociale betydning for egen sundhed.

Sociale sundhed

butterfly lys lilla Heidi Riishøj

Det at være social er ikke kun at have gode venner. Det handler også om det psykiske arbejdsmiljø, det handler om sociale forhold, om sociale mediers påvirkning, de sociale vilkår.

Vi er en del af hinanden. Mennesker omgås med hinanden i forskellige kontekst. Vi påvirker hinanden, efterligner hinanden. Vi har nogle vi ser op til og kan ikke undgå at få adfærd efter dem vi omgås og det vi ønsker af os selv.

Først så bliver vi født ind i en familie, hvor vi adapterer både adfærd fra vores mor og far samt vores søskende. Endvidere påvirkes vores adfærd af dem vi ender med at se op til, som kan være en kusine, en bedsteforældre eller et andet tæt familemedlem.

Vi kan være i sociale vilkår, hvor enten penge eller beboelse er et problem, hvor religion kan være en påvirkning, hvor handicap eller alkoholisme kan have en stor indvirkning på opvæksten.

Alt sammen er dette noget der påvirker den psykiske- og den fysiske sundhed.

Når de sociale medier begynder at fylde, begynder børn at identificere sig med hinanden, de spotter hurtigt trends, hvilket opfindes af andre hvilket igen påvirker børns virkelighedsopfattelse og selvopfattelse. Der er også TV programmer og spil der alt sammen påvirker børns sociale interagerende og kontekst.

Du møder ofte dem du leger bedst med. Du møder nogle der minder om dig selv. Enten kan det være du ikke føler dig god nok og måske derfor møder nogle der nedgør dig. Eller du er populær og er sammen med de populære. Du har måske venner der er rolige selvom du er vild. Du matcher venner med alt du rummer og er som menneske. Vi søger det vi er, har brug for og ønsker i vores liv. Derfor er bevidstheden om hvad vi tiltrækker og hvem vi er, enorm vigtigt.

Det er vigtigt at se på hvem du er sammen med, hvem du er og hvad du finder dig i, hvor du har det godt og føler dig tryg. Det er ok at have forskellige venner, at miste venner og holde pause fra nogle venner. Det er også fint hvis du i hjerte og sind kan acceptere, forstå og anerkende at familie ikke nødvendigvis, skal være en del af dit liv. At holde på andre fordi der er en regel om at det skal være sådan er ikke sundt.

Du påvirkes af dine sociale forhold. Hvis du vil være den bedste og sundeste udgave af dig selv, er det ikke sikkert du kan være en del af den nuværende sociale kontekst.

Du og jeg er en del af en større energi og energier ændres hele tiden.
Du og jeg er født ind i en ramme hvor vi skal lærer noget af vores forældre og søskende, familiemedlemmer og dem vi møder. Du og jeg skal lærer at sige fra, stå fast ved os selv, gå væk fra det som usundt.